Samenvatting welke soort wijn bij wat

Cabernet Sauvignon:
wild (duif, patrijs, maar ook ree en hertenvlees), met lamsvlees heeft u een perfecte combinatie, maar ook met rundvlees (biefstuk) niet te versmaden, Engelse kaas, Hollandse belegen en extra belegen kaas.
Merlot:
wild (ook duif, eend, gans en kwartel), rundvlees, varkensrib, Hollandse belegen of extra belegen kaas.
Pinot Noir:
wild (duif, patrijs, fazant, maar ook ree en hertenvlees), de wat stevigere rundvlees gerechten, varkensvlees gerechten en kalfsvlees, vis (sterk gerookte vis bijv. zalm), diverse kazen zoals de bekende Franse kaassoorten.
Pinotage:
wild (patrijs, eend, haas, wildbraad, maar ook ree en hertenvlees), rund-/kalfs-/lamsvlees, de Zuid-Afrikaanse barbecue (braai) met onze Zuid-Afrikaanse wijnen = smullen! Engelse kaas, belegen en oude  Hollandse kaas.
Shiraz:
zowel de rode als de rosé zijn bij veel van deze gerechten een goede combinatie. Wld (jachtschotel, haas, konijn), gevogelte (vrijwel alles), gekruide rundvleesgerechten, vleesgerechten uit de Chinees / Indische keuken, maar ook bij pasta’s zoals macaroni schotels.
Chardonnay:
gevogelte, kalfs-/varkensvlees, diverse pasta’s, schaal en schelpdieren, vis, Franse kaas.
Chenin Blanc:
gevogelte, varkensvlees, diverse pasta’s, schaal en schelpdieren, vis, kaasfondue, Franse en  Hollandse jonge kaas.
Gewürztraminer:
met name heerlijk bij pittige kazen.
Pinot Grigio:
gevogelte, kalfs-/varkensvlees, diverse pasta’s, schaal en schelpdieren, vis, Franse kaas.
Sauvignon Blanc:
gevogelte, kalfsvlees, diverse pasta’s, schaal en schelpdieren, vis, diverse kazen.